Zo ziet mijn kist eruit, met het deksel er afgezaagd. De lange kanten zaag je helemaal door (met de formaatzaag), in de korte kanten zaag je eigenlijk een soort groef en die zaag je later met de hand helemaal door. Jammer dat ik mijn Japanse zagen nog niet heb, dan was het iets makkelijker geweest. En toen kwam dus de binnenkant weer tevoorschijn:
Toen was het op pas maken van de deksel, dat ging eigenlijk vrij snel, en kon ik beginnen met de scharnieren er op zetten. Je maakt eerst weer een inkrozing op de plek waar het scharnier moet komen te zitten. Dat moet natuurlijk heel precies, anders gaan het deksel en de scharnieren wringen.
Toen ik alle inkrozingen gemaakt had, kon ik door de deksel aan de kist te klemmen de scharnieren vastschroeven. Natuurlijk brak het dunne boortje in mijn kist af en moest ik door daarnaast een groter gat te maken de restanten van die boor weer eruit halen. Maar toen ik dat gedaan had konden de scharnieren erop.
Als de inkrozingen op de goede diepte zijn gemaakt, valt het deksel er naadloos op. Ik moest daardoor wel vaak nog wat bijwerken, maar uiteindelijk ben ik er heel tevreden over.
Nu zit de deksel erop en gaat hij heel soepel open! Hij is alleen een tikkeltje scheef, ongerveer een halve milimeter, maar dat kan ik denk ik nog wel wat bijwerken.
Het is wel een overwinning als het eenmaal gelukt is!
zondag 23 november 2008
dinsdag 18 november 2008
vrijdag 14 november 2008
Kist Dicht!
Vorige week heb ik de dek- en grondplaat op mijn kist gelijmd. Altijd heel veel gestress, dat lijmen, ik moest in totaal twaalf klemmen en lijmklosjes op m'n kist zetten om de boel vast te zetten.
Maar het is wel mooi geworden. Daarna kon ik beginnen met de sponningen op gelijke hoogte schaven met de platen:
Dat heb ik inmiddels gedaan, en kon ik vandaag de deksel loszagen van de romp. Erg spannend, maar het is gelukt! Morgen volgen daar wat meer foto's van, misschien zelfs wel met al een scharnier erin.....
Nu nog even het resultaat na het lijmen:
Maar het is wel mooi geworden. Daarna kon ik beginnen met de sponningen op gelijke hoogte schaven met de platen:
Dat heb ik inmiddels gedaan, en kon ik vandaag de deksel loszagen van de romp. Erg spannend, maar het is gelukt! Morgen volgen daar wat meer foto's van, misschien zelfs wel met al een scharnier erin.....
Nu nog even het resultaat na het lijmen:
dinsdag 11 november 2008
Zaagplankje
Dit is het zaagplankje dat ik heb gemaakt. Het is het laatste onderdeel van het introductiethema.
De houtverbreding is van esdoorn en de aanslagen van essen (dacht ik).
Ik ben erg tevreden over de inkrozingen die ik heb gebeiteld. Ik vinde ze erg netjes geworden, alhoewel een wat te breed was.
Hij ziet er nu iets anders uit, omdat ik hem, net als de beide hamers, in de olie heb gezet, waardoor het hout iets donkerder wordt.
Ik heb het ding nog maar één keer gebruikt bij het zagen van lijmklosjes voor het lijmen van het dekblad op mijn kist.
hamer 2
Dit is de hamer die ik gewoon volgens de lesmethode heb gemaakt.
De kop is van steenbeuken, vond ik zelf een erg mooie houtsoort, de steel van essen. De deuvels zijn met een proppenboor uit een stukje afvalhout geboord. Wat dat voor soort was weet ik niet, maar ik vermoed noten, omdat dat ongeveeer de enige donkere houtsoort is die we hebben op school.
Deze hamer gebruik ik niet. Mijn andere hamer werkt prettiger, dus deze ligt mooi te zijn in mijn woonkamer.
Hamer 1
Deze hamer heb ik op de draaibank gemaakt. Van docent Herman mochten degenen die dat wilden, een hamer gaan draaien.
Doordat mijn stuk hout niet groot genoeg was, moest ik eerst een steel van essen maken, die ik op maat moest draaien.
De hamerkop is van een stuk afvalhout dat ik van klasgenoot Dave heb gekregen. Wat voor hout het is weet ik niet. In ieder geval zwaar.
Ik had een klein beetje moeite met de gutsen in bedwang houden, maar eigenlijk hield ik die te krampachtig vast. Daardoor zitten er een paar kleine beschadigingen en putjes in de kop.
Nu heb ik hem al gebruikt om de inkrozingen in de zaagplank te steken en, toen ik een houtverbreding had gelijmd voor mijn kist, om de vast gelijmde lijmklosjes weer los te slaan. Je ziet wel dat het hout dan meteen gaan butsen, maar dat hoort eigenlijk wel bij een hamer.
Ik vind hem erg mooi geworden. Zeker voor het allereerste werkstuk dat ik ooit heb gemaakt op een draaibank.
Kist 1
Abonneren op:
Posts (Atom)